2015年5月7日 星期四

港男港女面交炒威士忌 [壹週刊 - 1313] M1,



好嘢嚟㗎,飲支少支。﹙設計對白﹚

爆壹爆

港男港女面交炒威士忌

愈來愈多人轉玩威士忌,早前幾個威士忌拍賣會銷情大好,搞到酒價又急升幾倍,形成全城熱炒威士忌之象。一支日本羽生伊知郎撲克牌系列的彩色 Joker都炒上一萬二千元成交,絕版輕井澤更炒到廿幾萬,就知個熱潮好勁。

大型拍賣會炒,網上私人拍賣網一樣瘋狂,同一支 Joker威士忌,直接購買價更達一萬四千二百元,比拍賣會的成交價仲要高。爆哥於是相約其中一個私人炒家出來,仲解開咗熱炒之謎。

呢個炒家阿文承認,係拍賣會不斷谷高個價。「我哋一直都會去日本捐窿捐罅搵(日本威士忌)返嚟,未炒到咁熱嘅時候,只係(港幣)幾千蚊一支。只不過全世界都用咗拍賣行個價做標準,拍賣會完咗,就跟隨加價,連帶日本嗰邊本土貨都貴埋。」佢仲聲稱手上支 Joker威士忌,在尖沙咀其他酒鋪,開價仲誇,二萬八千蚊一樣有人買。爆哥初時懷疑拍賣會支酒同私人炒家放出市場嘅係同一支酒,塘水滾塘魚咁不斷來回造市炒高,但對過阿文手頭支酒身編號,又唔一樣喎。

同佢吹完水之後,爆哥玩跟蹤,發現阿文急急腳走去港鐵站,原來趕去港鐵站見另一名港女,仲幾靚吓。兩個人一手交貨,一手交二千蚊,呢類網上約出來交收形式叫「面交」,即當面交易,話咁快就交收咗一支日本余市 20年,真係好鬼熱鬧咁。

余市 20年都好多人飲

港女面交即磅水買威士忌

拍賣會推高威士忌價錢

十三太保普通話唔掂

我是痴 one山十三太保!﹙設計對白﹚

爆哥之前上網聽過曹仁超普通話訪問,如果唔睇字幕,爆哥真係唔知佢講乜。但估唔到一山還有一山高,昔日 14K「慈雲山十三太保」嘅成員高飛,即係李兆基,早前同佢昔日江湖大佬陳慎芝接受鳳凰衞視專訪,節目仲登咗《壹》仔去年訪問陳慎芝同佢江湖兄弟嘅報導。

講番個電視訪問,基哥用盡力以普通話回答,不過聽真啲,爆哥都唔知基哥講緊廣東話定普通話定日文,例如佢話去靈堂道別昔日兄弟貓仔,佢就用普通話答:「好多警橙到奔儀館外面,每一個到來都要『趴埋牆』登記。」又將「慈雲山十三太保」讀成「痴 one山十三太保」再高兩個 key,真係聽到你兩眼反白。

五十九歲嘅基哥夠晒可愛,佢同爆哥傾電話,佢話呢幾年經常返大陸登台,所以「訓練」到普通話喎,不過佢最近輕微中風,要喺屋企抖吓,過幾個月先返大陸表演喎。

搭直升機幫洗米華剪髮

髮尾長咗少少,過來幫我剪剪呀!﹙設計對白﹚

人有起錢上嚟就乜都得,但又偏偏回味未發達時生活。講緊澳門賭業猛人洗米華,條友對女人多情就係人都知,但原來佢對髮型師就好專一,由年輕到而家,都係幫襯開同一個髮型師,未變過。

有髮型師爆料,話早在十幾廿年前,洗米華仲來回澳門同香港搵食嗰陣,已經指定搵一個髮型師幫佢剪頭髮,話剪得佢靚仔又好意頭咁喎。就算後來洗米華專心去澳門做疊碼仔,都會定期返香港搵佢剪髮。而家洗米華做咗大亨又鬼咁多女,身家億億聲巴閉啦,忙到七彩,打理幾十樣生意之外,又要陪老婆同紅顏知己,邊有時間返香港剪頭髮。為咗 keep住個靚靚蛋撻頭,每隔兩個星期,洗米華就會叫嗰位香港髮型師,坐直升機去澳門幫佢剪頭髮,來回機票當然由洗米華出,剪完仲會再醒三千蚊俾個髮型師。剪頭髮都剪到咁巴閉,洗米華真係江湖傳奇,古惑仔偶像。

爆哥乜料

金融界撈家,穿梭黑白政商界,朋友遍布旺角至中環,每星期都八到唔同料,同《壹》仔讀者過吓癮!

鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...