2016年5月2日 星期一

遭黎美言音波功挑釁 劉燕妮退出娛樂圈 __,黎美言,劉燕妮,

Rika唔知係咪因為壓力太大,寫咗篇千字文宣布退出娛樂圈!真係好可惜…2013年退選港姐劉燕妮(Rika)早前參與ViuTV節目《G-1格鬥會》,對決黎美言(Winkie)時慘被打至滿面瘀傷,更有人質疑曾哭訴受傷的Rika炒作新聞,令她身心受創!雖獲好友唐紫睿(Hazel)、鄧穎芝(Van仔)等挺身力撐,但正在美國散心的Rika幾經思量後,終寫下千字文宣布退出娛樂圈!Winkie在鏡頭後語氣挑釁對 ...


Rika唔知係咪因為壓力太大,寫咗篇千字文宣布退出娛樂圈!真係好可惜…

2013年退選港姐劉燕妮(Rika)早前參與ViuTV節目《G-1格鬥會》,對決黎美言(Winkie)時慘被打至滿面瘀傷,更有人質疑曾哭訴受傷的Rika炒作新聞,令她身心受創!雖獲好友唐紫睿(Hazel)、鄧穎芝(Van仔)等挺身力撐,但正在美國散心的Rika幾經思量後,終寫下千字文宣布退出娛樂圈!

Winkie在鏡頭後語氣挑釁

對決Winkie一戰,Rika以一分之差不敵體重相距12磅的對手敗陣,比賽尾聲時,Rika曾有機會制服對手,但拳證疑因判斷問題將兩人分開,未能作出致勝一擊。對於賽後掀起重重風波,Rika坦言受傷並非主因,而是遭Winkie如唐三藏般以「音」波功挑釁:「從節目見到,受傷後我真心沒有怪責對方,當時有稱讚對方打得好,力氣大亦係訓練成果之一,我有主動擁抱,係基於尊重和體育精神,但爆發點係賽後在化妝間休息,我和幾位朋友聊天,講笑自己變了花面貓,Winkie 走過來表情和語氣帶有挑釁性:『Rika, 對唔住啊,其實我唔想打你架,我已經留左手架啦』x 3 次。這轍(徹)底觸及我個人底線,我覺得好不受尊重和憤怒,一係態度語氣問題、二係你短短幾秒幾拳打到咁傷絕對無留手,我亦唔需要你留手,重我 12 磅又不停地話只重我幾磅,我當時已經不想回應。」

而Rika因一句「唔可以打面」遭有心人批評,她說:「我知自己冇做好保護,但五個月到依家仍有飛蚊症、左手中指彎曲、條腰經常痛。我記得在《G1》記招訪問當天,一句說話表達不清,只係陳述自己被壓在擂台上眼鼻中了幾拳受重傷之後留有陰影,並不是在責怪對手,可能自己表達方面令人誤會,繼而不停地成為攻擊對象,我會好好地檢討自己。如有人說我放大傷勢來博同情,我想說憐憫之心,人皆有之,唔係博就會有,如果有人因拍攝節目而傷到咁,我都會好心痛,正常人都會吧?」

磨擦多到數唔到

她又數出Winkie在練習時的惡行:「盡管之前有許多磨擦發生,例如訓練時所有人都係遵從教練指示用 5 成力對打,講明點到即止,卻只有她一人用盡全力,甚至打傷阿旦個嘴流血發紫,練習打傷人係好過份既(嘅)行為!」之後Rika亦暗寸犯眾憎Winkie依然覺得自己冇問題:「其他的磨擦也沒有必要細數,好多事情局外人難分對錯,只有立場。我亦明白對方承受了許多輿論壓力,我只能總結一句:好多人的最大問題就係覺得自己無問題,『我係咁架啦』去面對一切事情。希望她日後待人處事會更好,祝福她。我亦都會檢討自己有哪些不足地方。」

好友戥唔抵

Rika透露節目播出後,曾獲圈中前輩邀請合作,更特別感謝鄭丹瑞邀請她合作拍戲,但近月的經歷已令她萌生退意。就讀法律系的Rika有意繼續進修專業,亦計劃與朋友搞生意。好友Hazel與Van仔得悉Rika決心退出娛樂圈後大感可惜。對於Rika遭Winkie挑釁,目擊經過的Hazel大感不值,Van仔則說:「網友一直以為我哋因為傷人而杯葛佢(Winkie),事實係佢唔識尊重對手!每個選手都盡力去打,明白會有損傷,但點解要咁對人?」而Winkie至截稿前未有回應。


來源 source: http://hk.on.cc
鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...