2016年5月2日 星期一

岑日珈家暴血淋淋 愛犬麵包幾乎甩眼 __,岑日珈,

「麵包」早前被咬至右眼幾乎扯甩,現在其表面傷勢已康復得七七八八。
岑日珈家暴血淋淋愛犬麵包幾乎甩眼歌手岑日珈自爆上月初家中發生血淋淋「恐怖襲擊」事件,其最年幼的愛犬「麵包」右眼被另一隻狗仔「笨笨」幾乎咬甩,親眼目睹血肉模糊的情景,嚇得魂飛魄散即飛撲搶救,用雙手擘開「笨笨」個口時,中指被瘋狂咬噬致甩甲,現最憂心是愛犬會失明,而昨晨她受傷的手指又被撞爆要入院做手術,認真「黑到冇朋友」!「麵包」早前被咬至右眼幾乎扯甩,現在其表面傷勢已康復得七七八八。歌手岑日珈(Ang ...


岑日珈家暴血淋淋 愛犬麵包幾乎甩眼

歌手岑日珈自爆上月初家中發生血淋淋「恐怖襲擊」事件,其最年幼的愛犬「麵包」右眼被另一隻狗仔「笨笨」幾乎咬甩,親眼目睹血肉模糊的情景,嚇得魂飛魄散即飛撲搶救,用雙手擘開「笨笨」個口時,中指被瘋狂咬噬致甩甲,現最憂心是愛犬會失明,而昨晨她受傷的手指又被撞爆要入院做手術,認真「黑到冇朋友」!

歌手岑日珈(Angie)昨晨在社交網Instagram自爆左中指動了個小手術,原來月前她家中發生恐怖「血案」,為拯救4個月大愛犬「麵包」,Angie的手指被另一隻愛犬「笨笨」咬甩指甲,講起當日血腥嚇人畫面,Angie猶有餘悸:「嗰日朝早十一點左右,我喺睡房聽到『麵包』慘叫,即刻飛撲出去,當時『麵包』被『笨笨』咬住,『麵包』隻右眼幾乎甩,仲成地血,但『笨笨』咬住『麵包』啲手腳死都唔放,我好驚佢會咬埋『麵包』條頸,我要用兩隻手撬開『笨笨』個口,所以佢咬甩我手指甲同冇咗忽肉。」

當時Angie懶理十指痛歸心,用紙巾包住血手指後,抱起「麵包」飛奔去獸醫診所,她說:「醫生話要同『麵包』即刻做手術,做咗幾個鐘頭,醫生話好彩『麵包』隻眼啲神經線冇被扯甩,可以將隻眼移番好,但未知睇唔睇得番嘢。」

「麵包」
  • 「麵包」
「笨笨」重創「麵包」後被送到訓練學校上堂。
  • 「笨笨」重創「麵包」後被送到訓練學校上堂。
Angie為救愛犬被咬甩甲,禍不單行的她再撞甩甲而入院縫針。
  • Angie為救愛犬被咬甩甲,禍不單行的她再撞甩甲而入院縫針。
「麵包」現由Angie悉心照顧。
  • 「麵包」現由Angie悉心照顧。

嚇到震晒喊唔出

昨日她就到診所接「麵包」回家,指表面傷勢已康復得七七八八,但視力仍有待觀察:「佢依家隻眼都唔係好睇到嘢,冇乜反應,但醫生話佢進展良好,再等一個月先知佢視力係點。」又指如果「麵包」隻眼確診失明,將要再接受眼球移除手術,以防壞死組織感染左眼。

每次想起「麵包」受傷血淋淋的畫面,Angie都不期然打冷震,她說:「當時見到成地血,我真係好想嘔,第一次見到咁多血,(有冇嚇到喊?)我係驚到喊唔出,淨係諗要救番『麵包』先。」Angie家中共養了五頭愛犬,她說:「當時隻西施狗『豆豆』好驚,另外嗰兩隻就不停喺度吠。」Angie表示「麵包」在診所住了大半個月:「做完手術後翌日,我用袋帶佢返屋企,將佢安放喺我睡房個籠入面,因為要將佢隔離,唔好令佢傷口再受損,而且佢會驚『笨笨』,所以要分開佢哋。」

甩甲趕入急症室

事後她更將「笨笨」送到訓練學校上堂,因為她覺得「笨笨」的行為出現問題:「『麵包』出事後,我諗過將『笨笨』送畀人,因為驚唔識教佢,但最終都唔捨得,希望佢上完堂會乖啲,我問過醫生同養開哥基嘅朋友,可能『笨笨』跟狗女玩開,佢唔識同狗仔相處。」

禍不單行的Angie,中指本身已經被「笨笨」咬傷,怎料昨晨她搬東西時,可能因為已受傷的指甲太脆弱,她成塊指甲飛甩,當場血流如注,她說:「我自己凌晨兩點飛車去急症室,醫生話一定要插番指甲入去,否則將來唔會再生,結果縫咗四針,依家麻醉藥過咗,真係好痛,十指痛歸心。」為怕家人擔心,做完手術後她先敢告知父母曾入了急症室。

文:音樂組


鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...