2016年5月2日 星期一

張家瑩「胸」猛 __,張家瑩,

張家瑩為咗拍美國著名電視台節目,必須在極短時間內考到潛水牌,佢經常搏到盡潛入水底,仲差啲意外爆肺。於2007年當選亞姐冠軍兼得完美體態大獎的張家瑩,當選後便加入亞視,是她人生的第一份工,直至亞視於四月一日黯然熄機,家瑩頓失支柱,感前路茫茫。幸天無絕人之路,最近經好友介紹下,家瑩獲美國著名電視台DiscoveryChannel邀請,到菲律賓拍攝潛水旅遊節目,全程安排商務位機票及五星級酒店。家瑩得知節 ...


張家瑩為咗拍美國著名電視台節目,必須在極短時間內考到潛水牌,佢經常搏到盡潛入水底,仲差啲意外爆肺。

於2007年當選亞姐冠軍兼得完美體態大獎的張家瑩,當選後便加入亞視,是她人生的第一份工,直至亞視於四月一日黯然熄機,家瑩頓失支柱,感前路茫茫。幸天無絕人之路,最近經好友介紹下,家瑩獲美國著名電視台Discovery Channel邀請,到菲律賓拍攝潛水旅遊節目,全程安排商務位機票及五星級酒店。家瑩得知節目需要她持有潛水牌後,即自認好叻潛水,實情是打「天才波」,急急腳去考牌。

阿Sir狂鬧

必須在極短時間內考到潛水牌的家瑩十分心急,經常搏到盡潛入水底,她充滿鬥志挑戰潛水,惟一下水即感到恐懼:「我一落水就感覺到係另一種恐懼,當我孭上四公斤嘅鉛,仲有個氧氣筒都好重,呼吸已經覺得困難,有啲抽搐,所以我落水嗰刻好驚。」

由於潛水阿Sir對家瑩有信心,讓她一落水就潛入15米,但去到5米,家瑩開始有「反應」:「我耳仔好痛,因為落得愈深,壓力愈大,期間要不停舒緩耳膜,捏住鼻做反壓動作,但我又呼吸困難,都唔得閒諗隻耳點做反壓動作。我驚萬一爆咗耳膜,失聰咁點算呢?所以當痛到頂唔住,咪即刻按潛水衣一個可即時打充氣快速升上水面嘅掣,返去水面。」怎料家瑩一上水,就被阿Sir狂鬧,問她:「係咪想爆肺?完全冇做緩衝動作咁上水係好危險!」雖然此事令家瑩留下陰影,但她為做到節目,成功考獲潛水牌,總算如願以償。


來源 source: http://hk.on.cc
鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...