2017年10月23日 星期一

新股:【人生抉擇】炒iPhone X定抽新股閱文? __,iPhone,iPhone X,

全城期待的iPhoneX本周五接受預訂,又係果農準備賺一筆嘅時候。不過,今個星期要炒嘢賺錢,其實又何止得iPhoneX?事關「股王」騰訊(00700) ...




全城期待的iPhone X本周五接受預訂,又係果農準備賺一筆嘅時候。不過,今個星期要炒嘢賺錢,其實又何止得iPhone X?事關「股王」騰訊(00700)個仔,即是由集團分拆上市的閱文集團(00772),亦於本周四公開招股,兩者投資額都1萬元左右。假如係你,攞1萬元抽iPhone X定係抽閱文?點揀最着數?

《東網》訪問了一眾香港股壇分析員,你以為財演們會建議買股?少年,你太年輕了!不如睇睇佢哋點講。

------

iPhone X 真係可以K.O.閱文?

銀河證券業務發展董事羅尚沛表示,iPhone X的預期回報一定高過抽閱文,相信iPhone X最多可以炒高「成皮嘢」,但預料閱文「都係賺3、4千蚊」。他指,雖然抽閱文及買iPhone X的成本相若,但抽閱文風險較高,更可能要坐貨;至於iPhone X「唔炒都可以自用,又型又威」!

羅尚沛又話,如果你想追求異性,用iPhone X成功率一定大增,簡直「溝硬女」!如果你已經到了談婚論嫁的地步,持有閱文股票前景好,「外母都放心啲!」

富昌金融研究部總監譚朗蔚表示,從賺幅來說,iPhone X在香港的配額非常緊張,只有數百部,炒價有機會達數千至近萬元,至於閱文一手1.1萬元,但賺幅難有幾千元至萬元。他又指iPhone X抽中結果即時知道,但閱文要幾日後先知,資金會被鎖死,不能炒股,所以如果二選一,他會選擇抽iPhone X。

君陽證券行政總裁鄧聲興表示,作為新股,閱文表現預期將較眾安在綫(06060)優勝,估計將有6成多升幅;至於iPhone X相信最高峰也只會炒高6、7千元,因此兩者預期回報差不多。不過,他認為炒iPhone X要把握炒賣時機,難度相對較高,持有閱文則可以作為中長線投資。

信誠證券聯席董事張智威坦言,料iPhone X的水位較大,但抽iPhone X難度相對亦較高,因投資者可能要「睇彩數」。投資者不妨雙管齊下,閱文兼iPhone X都嘗試認購。

------

先達老行尊又點睇?

出售iPhone在旺角先達廣場打響名堂的先達手機舖G-World店主Lo哥稱,「已準備用數百萬元投資iPhone X,主要是收機轉售賺差價,估計每部賺數百元。」他更估計,今次若抽中iPhoneX,最多可賺成個開。

但Lo哥沒有留意過閱文集團,他說,「就算想買股票,始終做生意還做生意,投資還投資,投資風險各異,唔係魚與熊掌嘅問題。一向做生意或投資嘅資金各半。」

------

《骰寶坊》誠邀各地【賭王】【賭后】挑戰神人境界,每日更有百萬籌碼等你領取!

立即免費下載,體驗《骰寶坊》最真實、刺激的多人在線骰寶遊戲!

遊戲下載:https://goo.gl/7JP2hm

致富智庫」領悟理財/職場智慧,一Click改變一世

http://money18.on.cc/wealth

東網已全面支援360影片及相片,讓你全方位睇盡新聞大事,恍如置身現場,立即登入東網360專頁:

http://on.cc/360vr/


來源 source: http://hk.on.cc
鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...