2015年7月10日 星期五

斬老公爛桃花 譚小環講掂數開新舖 [忽然1周 - 1041] 譚小環,小環,MW,



上周六( 4日),譚小環與蔡強榮到鯉景灣食飯,飯後兩人手拖手海濱漫步,譚小環更頻頻露出笑容,應該雨過天青。

打頭陣

斬老公爛桃花 譚小環講掂數開新舖

女人有本事,點會驚男人起飛腳!

42歲的港姐冠軍譚小環,其 50歲有米老公蔡強榮( Eric),於上月中被周刊影到疑似背妻偷食,但小環卻臨危不亂,力撐老公,更謂︰「小菜一碟啫。」

小環咁淡定,皆因她獨攬家中財政大權。原來,兩人現居市值三千萬的半山壹號單位,乃小環家人持有。上周六( 4日),本刊拍得小環與老公坐住 470萬的法拉利,從寓所到鯉景灣餐廳撐枱腳。其間小環攞出一大疊租盤文件與老公商量,原來兩人打算再於尖沙嘴開魚蛋檔分店。小環知慳識儉又識搵錢,老公想作反?幾難嘞!








譚小環同蔡強榮( Eric)結婚快八年,兩人一直恩愛,不過上月卻爆出他背妻拖女偷食。報道出街後, Eric得小環信任兼力撐。對於老公偷食,小環當時說:「我百分百信我老公,呢件事冇影響我哋感情!反而仲更加鞏固。」

買車要老婆批准

小環唔驚老公作反,皆因她掌握財政大權,現居市值三千萬的半山壹號高層單位由譚家持有外, Eric所買的 470萬法拉利亦要經小環點頭才可買。小環話:「佢知我鍾意呢啲跑車,所以先去買,要我贊成佢先敢買囉!哈哈……如果唔係我咿咿哦哦佢㗎!」

上周六( 4日)黃昏 5點, Eric揸住「二奶」法拉利,載住大婆小環由寓所出發到鯉景灣的 wildfire撐枱腳。其間小環忽然取出一大疊租盤資料,與老公密斟半小時。

食飽飽後,兩人在附近的海旁長廊拍拖漫步,又頭貼頭玩自拍,儼如小情侶。沿途不少人認得小環,跟她打招呼。半小時後,他們取回法拉利,返回自己銅鑼灣的魚蛋檔「渣哥」。小環落舖後變回魚蛋妹, Eric則在舖外陪老婆開工。大熱天時,怕熱的 Eric只好站在舖外幫手。

豪宅譚家擁有

譚小環居住的何文田半山壹號,是蔡強榮 09年以二千六百萬買入,卻由譚小環家人名下的公司持有。該單位最近更升值至 3千萬。

密謀開分店

用膳期間,譚小環攞出一疊文件。原來兩人打算在尖沙嘴為魚蛋檔開分店,詢問老公意見。

食食吓飯,小環幫老公撥頭髮。蔡強榮偷食單嘢,明顯已獲老婆原諒。

情侶自拍

兩人飯後一面行海旁,一面玩自拍, Eric真係幾識冧老婆!

陪老婆睇舖

晚上小環返回銅鑼灣魚蛋檔幫手。蔡強榮入咗舖頭一陣,熱得滯頂唔順,於是在舖外等候老婆,冇客至埋去同老婆吹水。

尖沙嘴開分店

據知譚小環的魚蛋檔愈做愈旺,有傳去年盈利達數百萬,令小環雄心壯志,兩個月前銳意在尖沙嘴再覓舖開分店。而小環睇的租盤由 300呎至 500呎左右,租金由 13萬至 20萬不等。

小環密友透露︰「唔好睇小環成日掛住做嘢,其實佢好醒㗎!佢知男人有錢會身痕,加上佢老公做保險搵到,大把女人黐埋去。佢對老公只會用軟功,唔會煩佢。所以 Eric成日讚小環慳家識揸數,好放心將啲錢俾佢打骰。佢哋依家住緊層樓係 Eric送俾老婆嘅結婚禮物,自己都冇名,目的係向老婆派定心丸啫。依家小環嘅生意賺到錢,更加話到事啦。」

小環周二( 7日)被問到老公偷食拖女一事時,笑笑口話:「其實好多時保險生意係要出嚟傾嘢嘅!」她亦透露老公買的 470萬法拉利事先要得佢同意至可以買。

得外母信任

小環媽周二亦有落舖頭幫手,被問到信唔信女婿,小環媽力撐:「呢個女婿對我哋好有心,算係咁」

從 Eric的 fb,可以見到不少他與小環父母去旅行的照片,咁有孝心,難怪他深得兩老信任。

座駕車牌是「 6」,皆因 9月 6日是小環的生日, Eric與老婆的幸運數字都係「 6」,所以車牌,甚至魚蛋檔「渣哥一九九六」也以「 6」為主。

每月皮費 30萬

本周一下午,小環與媽咪齊齊落舖打點,只有百多呎的「渣哥」,租金 11萬,連四、五名員工及燈油火蠟,保守估計每月開支最少三十萬。小環直認:「至少都要呀!托賴開張到依家,生意應付到開支囉!(去年盈利達數百萬?)係有盈利,幾多唔講啦,順順利利囉!」

再問是否尖沙嘴開分店?她說︰「近呢半年我哋不停去睇舖,但係有啲舖頭性質唔啱做飲食,有啲租金太貴!所以依家未扑槌,係想開尖沙嘴分店。(老公打本?)我呢啲女人仔冇本錢,當然係佢出錢」

最後,問到是否手揸財政大權?她甚為避忌︰「部分老公俾家用,我咪儲起佢。(依家住緊層樓係咪你㗎?)咁私人嘅嘢唔方便答你,總之住嗰度係同老公一齊揀嘅。」

對於老公之前的溝女新聞,小環一笑置之:「呢啲小菜一碟啫!唔會影響我哋,但都有提醒佢以後避忌啲!」

而同場的譚媽媽,亦開腔力撐 Eric:「呢個女婿對我哋好有心,成日同我哋去旅行。個女搵到個咁嘅老公,都算係咁」

一段婚姻怎會沒暗湧,聰明的女人最懂得大事化小,小事化無。譚小環深明此理,加上手握財政大權,當然冇有怕了!

小環仲開了一間手工藝舖頭,店舖更曾在書展擺檔。

蔡強榮( Eric Tsoi)同周汶錡等圈中人相熟。客源廣闊,難怪他在 2013年奪得保險經紀大獎「 MAA-GAMA Awards」,該獎表揚 Eric及其組員,保險佣金超過 780萬美元(約港幣 6千萬)。

小環 06年拍過瘦身廣告,無論樣貌及身材,這 8年來似乎分別不大,駐顏有術。

在大台捱足 18年都係得萬八蚊月薪,小環卒之喺 2011年離開無綫,專心自己搞生意。

老婆揸數

為了令老婆安心,唔少明星老公都會將財政大權交俾老婆負責。老婆有得揸數,自然唔擔心老公唔識返屋企啦。

郭藹明

郭藹明是劉青雲的炒樓軍師,為劉青雲買賣物業,勁賺超過 1,800萬!

朱麗倩

朱麗倩一直是劉德華背後女人,視妻女如珠如寶的劉德華,更買下加多利山獨立屋送予朱麗倩,好讓她安心湊女。

羅美薇

張學友婚後一直將財政大權交予羅美薇。數年前張學友因買雷曼勁蝕,有指亦是羅美薇的主意。

陳薈蓮

周潤發雖然擁有十億身家,卻將資產全歸老婆陳薈蓮所有,發哥名下並冇物業。

愛的車牌

男女之間的感情,除了用口講,用車牌亦都可以表達「我愛你」呢個意思,唔少名人車牌的數字及英文字均是他們的愛的告白。

李嘉欣夫婦合體

許晉亨( Julian)及李嘉欣( Michele)的車牌是「 JM」,取自兩人英文名的字頭,簡單地表現愛意。

大劉掛住甘比

大劉俾甘比用的座駕車牌是「 I MISS U」,佢講到明掛住甘比,甘比仲唔冧咩。

Eason濠縈最「 7」

陳奕迅生日在 7月 27日,徐濠縈則在 3月 7日,故他們多輛座駕的車牌都有「 7」字。至於車輛的英文字頭則偏愛「 HY」,因為是徐濠縈英文名( Hilary)的簡寫。

明星專撈食肆

飲食業生意難做,不過好多明星仍然甘願投資,茶仔、火鍋店、甜品舖都是眾星之選。

李思欣跨越國界

兩年前李思欣同老公范振鋒開了一間日本餐廳,隨即又再開火鍋店,到去年年尾再入股 50萬搞茶餐廳。

谷祖琳兩間甜品舖

08年谷祖琳在大坑開了首間甜品店「小甜谷」,生意愈做愈好,現時已有兩間店。

群星集資華星冰室

2010年由 EO2隊員 Eddie及著名經理人文滌等明星合資的「華星冰室」,因為是明星聚腳地,引來不少 fans捧場,現有四間分店。

林子善擁四間舖

2012年林子善與友人一起開了「龍鳳冰室」,短短 3年間已經有 4間分店。林子善不時會落舖幫手,成為冰室賣點之一。

鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...