2019年6月24日 星期一

非常陪月員?隔夜飯溝生米煮飯 【黑心陪月2汪】陪月2汪, 陪月員

有僱主難忍陪月員惡行,將其工作情況公開。(倫敦人西先生手記圖片)一個好陪月員可以幫媽媽順利度過坐月時光,如果遇上一個不負責任的陪月,恐怕會對坐月媽媽造 ...


有僱主難忍陪月員惡行,將其工作情況公開。(倫敦人西先生手記圖片)


一個好陪月員可以幫媽媽順利度過坐月時光,如果遇上一個不負責任的陪月,恐怕會對坐月媽媽造成極大的困擾。近日有僱主上載多段其陪月員工作情況片段到網上,揭發該名「星級陪月員」煮食時極為馬虎,食物未經清洗便醃製,更以隔夜飯混合生米煮飯,令僱主不禁怒斥「超級過分」。

其中一段影片可見,該名陪月員在沒有倒掉飯煲隔夜飯的情況下,直接加入生米,而且沒有清洗下便放入飯煲煮飯。而另外多段片段亦可見她醃製食材的過程,先後將排骨及魚肉等未經清洗便醃製。片段亦拍到該名陪月員多次將食物殘渣直接倒進鋅盆,懶理可能造成堵塞,將食物殘渣強塞入去水位。其僱主在上載片段時亦不禁留言:「冇倒走啲隔夜飯,就加生米入去煮畀我食!」「依家天氣30幾度,啲隔夜飯焗咗喺飯煲一日一夜,唔臭都變壞佢竟然咁樣做!」「沒有最X街,只有更X街」。

影片爆出後令網民震怒,怒斥她「收買人命」,又諷刺她「食得唔好嘥、唔浪費喎!」「淨係見佢加水,就直接煮,乜都冇洗,天地最XX物種!」事後,涉事的陪月員Facebook專頁即時關閉。

網民有話說:

Manman Yik:好嘔心,掂完生魚唔洗手,周圍掂其他嘢。

Wing Tse:連我個女都知要洗手,煮嘢要乾淨,估唔到一個成年人會咁。

胡咖喱:好過分,點可以咁㗎,條渠塞硬

※緊貼網民熱話,掌握最熱話題,請關注網民熱話fb: 

http://on.fb.me/1L3m1ro




來源 source: http://hk.on.cc
鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...