2016年3月10日 星期四

文詠珊SM裸到盡進擊影后 __,文詠珊,

全裸上陣的文詠珊在床上被綁手綁腳施虐,齋睇相都夠晒心寒!
文詠珊SM裸到盡進擊影后近年不斷在演技上挑戰自己的文詠珊,早前獻上入行以來最激的一次,接演一個極沉重角色,戲中還需要五花大綁全裸演出,少啲演技都甚難駕馭,難怪她直言開拍前一星期因壓力搞到夜夜失眠!文詠珊近年於影壇的成績有目共睹,今年入圍最佳女配角的她希望不負眾望,將來能憑該角色更上一層樓,向「下一站,影后」進發!全裸上陣的文詠珊在床上被綁手綁腳施虐,齋睇相都夠晒心寒!自2007年加入影壇,文詠珊( ...


文詠珊SM裸到盡進擊影后

近年不斷在演技上挑戰自己的文詠珊,早前獻上入行以來最激的一次,接演一個極沉重角色,戲中還需要五花大綁全裸演出,少啲演技都甚難駕馭,難怪她直言開拍前一星期因壓力搞到夜夜失眠!文詠珊近年於影壇的成績有目共睹,今年入圍最佳女配角的她希望不負眾望,將來能憑該角色更上一層樓,向「下一站,影后」進發!

自2007年加入影壇,文詠珊(Janice Man)拍攝過不同類型的電影,近年她不斷挑戰自己,接演一些高難度角色,如去年於電影《赤道》中飾演冷艷殺手,拍打戲毫不錫身,拳拳到肉,連影后舒淇亦曾在微博稱讚,該片更令JM入圍今年《金像獎》的最佳女配角!最近,JM再向自己「下戰書」,接拍邱禮濤執導的懸疑電影《兇手還未睡》,戲中飾演一個心理極複雜、沉重的角色,還有一場全裸被虐戲份!該場全裸戲劇照近日曝光,相片中的她赤裸裸被五花大綁在床上,眼神楚楚可憐,震撼度十足,無論演技、尺度都考驗JM!

壓力大晚晚失眠

面對前所未有的挑戰,JM坦言接拍前經過一番思量:「真係要衝破好多心理關口!接到劇本之後用咗兩個星期去考慮,同導演邱禮濤開咗幾次會,覺得唔想錯過一個咁好嘅角色,所以最後都決定接拍!不過喺開拍前一個星期,我有好多嘢擔心、好忐忑,除咗嗰場戲(指全裸戲)之外,仲會擔心自己究竟駕唔駕馭到個角色呢?點樣可以演到有層次感?總之好多嘢諗、壓力好大,搞到成個禮拜都失眠!」

文詠珊從眼神露流出楚楚可憐,沉重演繹攞足一百分!
  • 文詠珊從眼神露流出楚楚可憐,沉重演繹攞足一百分!
文詠珊憑《赤道》殺手一角提名金像女配角,有望開齋。
  • 文詠珊憑《赤道》殺手一角提名金像女配角,有望開齋。

幸好,失眠最終隨着電影開鏡而慢慢消失,JM最終亦成功演繹角色,連導演邱禮濤都讚好「收貨」。談及那場全裸被虐戲,她坦言拍攝前仍感驚恐,但埋位後便甚麼也不去想,盡情豁出去演:「角色接咗,我就一定要做到最好!拍嘅時候冇特別清場,我只係一心想演好個角色,所以一開機就入咗戲,根本冇時間去諗其他問題,冇尷尬亦冇怯場,每個鏡頭都一、兩Take搞掂,好順利!」

感激拍檔帶入戲

電影中,JM跟林家棟及許志安的關係錯綜複雜,她十分感謝兩人,尤其家棟教了她很多:「佢哋兩個都係好好,依家大家都成為咗好朋友,家棟係一個出色嘅對手,能夠令我好快入戲。」JM近年在影壇的成績有目共睹,深得不少導演寵愛,稍後將接拍由鄭保瑞監製的《狂獸》。今年入圍金像獎的她被問到如此豁出去演出,是否想向影后進發?她躊躇滿志地說:「今次真係豁出去拍,當然希望有成果!好多謝各方導演、電影公司畀機會我。」影壇嶄露頭角,片酬當然升呢,據知JM的片酬已翻一倍,由100萬升至200萬,她笑說:「片酬嘅嘢我唔清楚,交番公司幫我搞,但若果大家想畀鼓勵我,我當然開心!」

文:影視組


鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...