2015年7月16日 星期四

TVB前主播出書鬧雙胞 劉銳紹小說爆政壇醜惡 [壹週刊 - 1323] TVB,M1,



八卦陣

TVB前主播出書鬧雙胞 劉銳紹小說爆政壇醜惡

書展週三開幕,兩位前 TVB新聞主播打對台出書,一本係由陳珍妮( Jenny)寫嘅《 TVB新聞部血淚史》,另一本係高芳婷嘅《 7年滋養》。兩本都係講舊公司,不過佢哋筆下嘅新聞部睇嚟好唔同。

Jenny話本書記錄佢喺 TVB工作三年半嘅工作挫折、同事關係、同埋佢喺新聞部嘅感情生活。佢話全部真人真事,不過書中人物就唔方便開名。本書一開首就講佢喺 TVB最後半年嘅工作壓力太大,瞓覺要靠安眠藥,後來佢轉做市場推廣工作,同客串做網台主持,輕鬆得多。對於有唔少關於主播嘅內鬥傳聞, Jenny本書又會唔會提到呢?「有少少,但真心搞事嘅人唔多,一啲啲。」真係好想知有邊「啲啲」喎。另一位前主播高芳婷身在美國,佢電郵回覆話喺 TVB工作七年半,有好多難忘經歷,希望記下美好時刻。兩位作者都會喺書展舉行簽名會,同一辦公室,一個形容美好,一個話血淚,究竟讀者鍾意邊個 TVB?好快就揭曉。

每年書展都推出政治書嘅次文化堂,負責人彭志銘今年推介時事評論人劉銳紹(夫子)嘅小說《慾奴•牢獄》,係夫子第一本發行嘅小說。夫子曾經喺《文匯報》做記者,見證中英談判同香港回歸,入行四十三年,耳聞目睹好多政圈荒誕事,成為呢本小說嘅內容。書裡面兩位主角,一個爭做特首;一個爭全國政協,描述佢哋點樣去獻媚。其中一節係特首候選人被發現有私生女,要同中央交代,係咪似曾相識呢。夫子強調唔好對號入座,不過有唔少內容都係真事,其中講到送禮物俾大陸政要,都大有學問,佢話喺三十年前,送禮者考慮到老人家打麻雀不用彎腰,於是送電動麻雀機。亦有人搵番戰亂時期嘅《新華日報》講共產黨威水史,俾啲元老重溫昔日光輝。而中英談判後,落實香港回歸中國,有啲港英遺臣為咗討好新主北京,就出賣港英前朝嘅資料。

高芳婷離職主播後,現於香港大學修讀碩士課程,希望透過新作向在工作上幫助她的人說謝謝。

曾在《蘋果日報》、亞視及無綫新聞任職嘅陳珍妮,揭開主播面紗,將主播對人歡笑、背人垂淚嘅實況與讀者分享。

夫子喺二○一二年正式執筆,有咩刺激佢要打開潘朵拉盒子呢?佢話一二年後,即係梁振英上台後,香港政治文化比以前更傾斜,擦鞋文化、用人唯親,毫無顧忌咁出現,令佢決心要寫出官場百態,俾公眾思考。被問到書嘅內容有幾分真假?佢就賣關子:「如果你熟背景,會睇到真內容唔少。幾成真假,你睇完話我知。」

今年十一月區議會選舉,想知今屆區議員表現成點,不妨參考林子傑嘅《十八益人》。佢花咗兩年多時間走訪十八區區議會,了解佢哋點樣花費政府每區撥款一億元。佢話身邊唔少人批評區議員做唔到嘢,佢就反問番,有幾多人真係關心自己區議會嘅工作?所以決心跟進呢一億點用。

佢話搜集資料期間,建制派議員都好樂意講佢哋嘅構思,並唔係外界覺得建制派會收收埋埋。而咁多區嘅構思中,佢大讚葵青區將一億花喺長者健康項目上,俾該區長者受惠。其實好多區只係通過構思,未正式攞到撥款,仲有排跟進,不過因應今年區選,佢就提早發放十八區成績表,提醒公眾一齊監察。

梁振英、曾蔭權、王光亞等名字都出現喺《慾奴•牢獄》書中。不過有部分政治人物就用假名,彭志銘(左)猜到一嚿雲,劉銳紹(右)就俾貼士大家,用普通話讀出就會估到真人名。(徐柏然攝)

黃永主持商台節目《在晴朗的一天出發》年代,林子傑做幕後人員,林過去兩年研究十八區如何使用一億元。他稱較少區議會花費於類似佐敦玉器街嘅玉石地標。

老胡巡啟德 睇「豆腐渣」項目

胡錦濤三年前訪港視察啟德啟晴邨,當年參觀後更稱讚香港公屋設計。

九龍灣啟晴邨鉛水醜聞愈揭愈臭,不少人都記得前國家主席胡錦濤曾於三年前到訪視察該邨,但原來老胡當年喺啟德發展區視察過兩個項目,建成後俱發生質量及混亂問題。

一二年六月底胡錦濤訪港,為 689主持宣誓就職儀式,當時他先到啟德郵輪碼頭參觀,由時任特首嘅曾蔭權和發展局局長林鄭月娥陪同,聽取啟德發展區嘅規劃概念。

經老胡踩場後,耗資逾八十億興建嘅郵輪碼頭可謂多災多難,包括啟用前被揭發接待大堂及天花多處嚴重漏水,啟用後又出現交通混亂和鼠患問題。

至於胡錦濤巡視啟晴邨,大家當然會記得他在窗前向現場工作人員和記者揮手示意一幕,但及後該邨因工程延誤而延遲四個月入伙,入伙時質量問題嚴重,包括水喉滲漏、熱水爐生銹、廁所門未能關上等。撫今追昔,相信好多人會質疑,煲呔當年竟敢安排領導人睇「豆腐渣」項目,難怪佢一直備受貪腐醜聞困擾。

李慧琼「扯貓尾」有前科

上週四梁振英出席本立法年度最後一次答問大會,同民建聯主席李慧琼「扯貓尾」,成功上演民建聯成功爭取全城清潔運動一幕。我哋翻查過去資料,發現 Starry原來幫 CY搭台早有前科,仲要係度身訂造嗰隻。

一男子上任三年,舉行過十三次答問大會, Starry只係提問咗三次,初試啼聲就喺 689發表首份施政報告翌日,當時劈頭第一句,佢已話「我非常認同行政長官就經濟部分所提出嘅內容」,跟住要求對方答如何幫泛民返大陸了解情況,俾靚位 689表演。

至於餘下一次,就係 CY舊年被菲律賓總統阿基諾三世「玩謝」之後,當時琼子就問:「你可否利用這個機會,向全港市民交代一下你嘅部署和想法?」你話條貓尾無扯到,都好難有人信。

李慧琼提問環境衞生問題,梁振英即宣布由林鄭月娥做清潔大隊長,明顯是為民建聯造勢。

(鄒潔珊攝)

鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...