2019年3月19日 星期二

周奕瑋:返主場做主持 周奕瑋用韓語盤金在中 __,周奕瑋,金在中,

無綫藝人周奕瑋為《第13屆亞洲電影大奬》擔任紅地氈司儀。身經百戰的他依然感到壓力:「今次要用廣東話、英言、普通話同日語同嘉賓溝通,嘉賓未行到埋嚟,我個 ...


無綫藝人周奕瑋為《第13屆亞洲電影大奬》擔任紅地氈司儀。身經百戰的他依然感到壓力:「今次要用廣東話、英言、普通話同日語同嘉賓溝通,嘉賓未行到埋嚟,我個腦就要轉定先、諗定點講同翻譯,最難忘之前學緊韓文時同金在中做訪問,但紅壇有負責韓語部分嘅拍檔幫手,不過我都有開口問金在中問題,亦全程聽得明佢答乜,都算對得住韓文老師,而我嘅目標係可以有朝一日可以做五種語言嘅司儀。」

而今次盛會由去年的澳門移師到香港無綫電視城舉行,令他感到好親切:「返自己主場做騷喎。紅地氈條路係我平日行去娛樂台廠房必經之路,平時覺得冇特別,但嗰晚突然間好grand(宏偉)呀!」


來源 source: http://hk.on.cc
鍾意就快D Share啦!